Mestskí poslanci schválili prenájom pozemkov pre rozvoj jazdeckého športu

24.02.2010 Prešov

Prešov 24. februára (TASR) – Do bývalého jazdeckého areálu na Sídlisku III v Prešove by sa v najbližšom čase mali opäť vrátiť kone.
Tradíciu jazdeckého športu v meste plánuje obnoviť Občianske združenie Parkúr team Slavoj Prešov (OZ). Projekt sa má realizovať na pozemkoch vo vlastníctve samosprávy a preto združenie požiadalo o dlhodobý prenájom, o ktorom dnes rozhodovalo mestské zastupiteľstvo (MsZ).
V zmysle príslušnej legislatívy išlo o prípad hodný osobitného zreteľa, a preto musel získať 3/5 väčšinu hlasov. Návrh na schválenie symbolického prenájmu nakoniec podporilo 24 z 26 prítomných poslancov.
\"Tento materiál bol nevyhnutný k tomu, aby sa konečne doriešila otázka zachovania jazdeckého športu, ktorý je veľmi významný pre históriu aj pre súčasnosť mesta Prešov a ktorý vlastne to naše mesto odlišuje aj od iných miest, \" povedala po hlasovaní poslankyňa MsZ Mária Čížiková (SDKÚ-DS).
Členovia mestského parlamentu odhlasovali, že mesto občianskemu združeniu prenajme 8087 m2 plochy vrátane krytej haly na obdobie 44 rokov. Prijatím uznesenia stanovili, že výška symbolického prenájmu za celú plochu bude 100 eur na jeden rok, pričom OZ sa v zmluve zaviaže, že ročne v areáli preinvestuje 3000 eur. Záujem OZ o dlhodobý prenájom odôvodnili žiadatelia tým, že sa chcú uchádzať o zdroje z európskych fondov.
Zámerom združenia je v areáli vytvoriť vhodné podmienky na jazdecký šport, výcvik koní, rozbehnúť tréningový proces a organizovať súťažné podujatia. Okrem to chcú v týchto priestoroch poskytovať aj hipoterapiu pre hendikepovaných spoluobčanov.
Predmetné pozemky sú v areáli, ktorý má v súčasnej dobe v nájme spoločnosť 4 SPORT, s.r.o. , Prešov. Od roku 2005 tu dobudovali inžinierske siete, plochy pre športovú a rekreačnú činnosť.
Pri uzatvorení zmluvy s mestom sa spoločnosť 4 SPORT zaviazala, že tu vytvorí podmienky aj na jazdecký šport. Podľa jedného zo spoluvlastníkov spoločnosti Juraja Basalu je tu ustajnených v priemere desať koní a k dispozícii je výbeh a krytá hala. Na túto činnosť sa však nešpecializujú a preto Basala nevidí problém v tom, aby ju prevádzkoval iný subjekt, ktorý vie zabezpečiť zvýšenie kvality v tejto oblasti.
 

Vyberte región